Μοναχικό Παιδί. Πρέπει να ανησυχώ;

Μοναχικό Παιδί. Πρέπει να ανησυχώ;

28/05/2016

Παρατηρείτε το τρίχρονο μοναχοπαίδι σας να κάθεται μόνο του σε μια γωνία παίζοντας με τα παιχνίδια του… το βλέπετε να μιλάει με τους φανταστικούς φίλους του… τους δίνει ονόματα και αυτό σας ανησυχεί. Σκέφτεστε: Τι συμβαίνει; Το παιδί σας είναι μοναχικό; Αντικοινωνικό; Η αλήθεια είναι πως όχι! Το παιδί αναπτύσσεται συναισθηματικά όπως εκείνο μόνο ξέρει. Θα πρέπει να γνωρίζετε πως όλα τα παιδιά δεν είναι το ίδιο κοινωνικά και αυθόρμητα. Αυτό φυσικά δεν είναι μια ένδειξη πως έχουμε να κάνουμε με ένα αντικοινωνικό παιδί.

Πολλές φορές, βλέπουμε γονείς να αγωνιούν, και να πιέζουν το παιδί τους να κάνει παρέα με άλλα παιδάκια. Έρευνες όμως λένε πως τα πρώτα χρόνια ζωής τους, τα παιδιά προτιμούν το μοναχικό παιχνίδι και τα παιχνίδια με τους γονείς. Σύμφωνα με μελέτες ειδικών ψυχολόγων δεν υπάρχει καμία απόδειξη για το αν η αντικοινωνικότητα λειτουργεί στη προσωπικότητα του παιδιού από την στιγμή της γέννησης του. Αντίθετα έχει αποδειχθεί πως κύρια αιτία για την αντικοινωνικότητα ενός παιδιού είναι τα ερεθίσματα, τα οποία λαμβάνει από την οικογένεια και γενικότερα το περιβάλλον. Τα μικρά παιδιά δεν μπορούν να συγκεντρωθούν σε μια ασχολία πάνω από 15 λεπτά, και έτσι το παιδί σιγά σιγά μαθαίνει να κάνει πράγματα μόνο του, χωρίς να είναι "κολλημένο στη φούστα της μαμάς του". πχ Τα νήπια μιλούν μόνα τους, μια δική τους γλώσσα καθώς παίζουν.

 

Ενεργοποιήστε το παιδί σας όταν παίζει μόνο του έχοντας υπόψη σας τρία στοιχεία:

  • Ενδιαφέρον: Παρουσιάστε του ένα ένα τα παιχνίδια. Όταν δείχνει ενδιαφέρον για ένα συγκεκριμένο παιχνίδι διερευνήστε το, κάντε ερωτήσεις.
  • Επανάληψη: Βοηθήστε το να νιώσει ασφαλής επαναλαμβάνοντας συχνά ένα παιχνίδι.
  • Κατεύθυνση: Δώστε ερεθίσματα ώστε να παίζει δημιουργικά το παιδί σας.

Καταρχήν το παιδί σας είναι σημαντικό να ασχολείται με κάτι που του αρέσει. πχ Μια κατσαρόλα που κάνει θόρυβο μπορεί να μαγέψει ένα παιδί. Αποσυρθείτε, μείνετε λίγο πιο μακριά αλλά στο οπτικό του πεδίο, και αρχίστε να απομακρύνετε όταν βεβαιωθείτε ότι δεν κινδυνεύει.

Μην σας φοβίζει το μοναχικό παιχνίδι. Να ξέρετε πως εκείνη τη στιγμή το παιδί σας ανακαλύπτει τον εαυτό του και αρχίζει να αναπτύσσεται συναισθηματικά.

Γνωρίζοντας πως τα παιδιά ήδη από μικρή ηλικία μιμούνται τους γονείς, δώστε τους το καλό παράδειγμα. Δώστε τους να καταλάβουν πως η μοναχικότητα δεν είναι αντικοινωνικότητα και παράλληλα πως οι φίλοι στην ζωή μας παίζουν έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο.

Δείτε επίσης:
Πιο έξυπνα τα παιδιά που λένε ψέματα από μικρά!

Πιο έξυπνα τα παιδιά που λένε ψέματα από μικρά!

06/05/2016

Το ψέμα έχει την θετική του πλευρά