Πώς να μάθετε το παιδί να φυσάει τη μύτη του

Πώς να μάθετε το παιδί να φυσάει τη μύτη του

30/04/2016

Όταν γίνεται κάποιος γονιός για πρώτη φορά συνειδητοποιεί ότι υπάρχουν πάρα πολλές δεξιότητες που θεωρούνται δεδομένες.

Για ένα παιδάκι όμως τα πάντα είναι πρωτόγνωρα και ακόμα και κάτι απλό όπως είναι το φύσημα της μύτης, φαίνεται τόσο περίπλοκο όπως η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας.

Στο νηπιακό στάδιο λοιπόν μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί δείχνοντάς του τη τεχνική, όταν είναι καλά, με διασκεδαστικό τρόπο. Έτσι θα ξέρει πως πρέπει να φυσήξει τη μύτη του όταν χρειαστεί, σε περίπτωση δηλαδή κρυολογήματος ή αλλεργίας.

Κάντε το σαν παιχνίδι

Ενθαρρύνετε το παιδί να νιώσει τον αέρα που εξέρχεται από το κάθε ρουθούνι σας και στη συνέχεια ζητήστε του να κάνει το ίδιο με τα δικά του.

Τοποθετήστε μια μπάλα από βαμβάκι στο τραπέζι και βάλτε το να δει αν μπορεί να τη μετακινήσει χρησιμοποιώντας τον αέρα που εκπνέει από τη μύτη του.

Καθώς εξοικειώνεται με αυτή τη διαδικασία, μπορείτε να το κάνετε σαν παιχνίδι και να διοργανώσετε ένα «αγώνα φυσήματος της μύτης».

Μόλις συνηθίσει να φυσάει τον αέρα από τη μύτη του, κλείστε με ήπιες κινήσεις το ένα του ρουθούνι με το δάχτυλο και ενθαρρύνετε το να φυσήξει από το ένα ρουθούνι . Ύστερα κάντε το ίδιο και με το άλλο ρουθούνι.

Επωφεληθείτε από την ώρα του μπάνιου

Η ώρα του μπάνιου είναι μια εξαιρετική στιγμή για να μάθετε στο παιδί πώς να φυσάει τη μύτη του. Πείτε του να βουτήξει λίγο το πρόσωπό του στο νερό και να προσπαθήσει να φτιάξει μπουρμπουλήθρες κρατώντας το στόμα του κλειστό.

Κάντε το δική του ευθύνη

Ακριβώς όπως με την εκμάθηση του να δένει τα παπούτσια του, έτσι και το φύσημα της μύτης μπορεί να γίνει ένα εξίσου σημαντικό επίτευγμα για το παιδί που θα ανυπομονεί να το κατακτήσει. Όσο κι αν θέλετε να παρέμβετε, επιτρέψτε στο παιδί να σκουπίσει μόνο του τη μύτη του με χαρτομάντιλα ή υγρά μαντηλάκια. Αργά η γρήγορα θα μάθει να φυσάει αέρα από τη μύτη.

Δείτε επίσης: