Baby swimming: Το καλύτερο δώρο που μπορείτε να κάνετε στο μωρό σας

Baby swimming: Το καλύτερο δώρο που μπορείτε να κάνετε στο μωρό σας

23/04/2016

Της Ελένης Φωτοπούλου

Θα σας μιλήσω από προσωπική εμπειρία και χωρίς να το παίξω ειδικός μιας και –σε καμία περίπτωση- δεν είμαι. Μπήκα για πρώτη φορά στην πισίνα με τον γιο μου όταν ήταν 18 μηνών και αφού είχε κάνει ήδη αρκετά μπάνια στη θάλασσα κάποιους μήνες νωρίτερα. Είχα υποσχεθεί στον εαυτό μου πως θα ξεκινούσαμε μαθήματα baby swimming όταν θα έκλεινε τους 6 μήνες, οπότε και επιτρέπεται θεωρητικά να ξεκινήσει ένα βρέφος. Δεν το έκανα όμως αφού μας απέτρεψε η παιδίατρος μας (στην οποία έχω τυφλή εμπιστοσύνη). Μου εξήγησε τότε πως επειδή στις πισίνες αυτές μπαίνουν και οι μαμάδες, εκτός από τα βρέφη, υπάρχει ο κίνδυνος να μεταδοθεί κάποιο μικρόβιο στο μωρό και έτσι το άφησα για αργότερα.

Στους 18 μήνες που κάναμε τελικά το βήμα, τα πράγματα αρχικά δεν ήταν εύκολα. Η πρώτη μέρα στην πισίνα δεν μας έκανε χαρούμενους, μάλλον μας τρόμαξε περισσότερο η επαφή με το νερό αλλά και ο κλειστός χώρος με τον αντίλαλο και τις φωνές άλλων παιδιών. Απογοητεύτηκα, θεώρησα πως δεν θα μπορέσει να προσαρμοστεί. Στεναχωρήθηκα ακόμα περισσότερο όταν έβλεπα ακριβώς δίπλα μας συνομήλικα ή και μικρότερα παιδάκια να είναι πραγματικά "δελφίνια"! Ατρόμητα στο νερό, να κάνουν μακροβούτια, να κολυμπούν ακόμα και χωρίς να κρατάνε τη μαμά τους. Τότε συνειδητοποίησα πως είχα αργήσει.  Η επαφή με το νερό στους έξι μήνες είναι πολύ πιο εύκολη υπόθεση. Το βρέφος σε εκείνη την ηλικία δεν έχει άποψη, νιώθει την ασφάλεια που του παρέχει η παρουσία της μαμάς και αισθάνεται φιλικά στο ζεστό νερό της πισίνας. Αντίθετα, ένα παιδάκια 18 μηνών έχει άλλη αντίληψη των πραγμάτων. Εκείνη την πρώτη μέρα ο γιος μου έλεγε ξεκάθαρα πως ήθελε να φύγουμε άμεσα από εκεί.  

Την δεύτερη φορά μας ήταν όλα αλλιώς. Ο μικρός δεν έκλαψε καθόλου και συμμετείχε -όσο μπορούσε- στο μάθημα. Την τρίτη χαμογελούσε σε όλη την διάρκεια του μαθήματος και στο τέλος έκλαιγε επειδή φεύγαμε. Πλέον έχει τους φίλους του εκεί. Πετάγεται από το κρεβάτι ακόμα και νυσταγμένος αν του πεις πως θα πάει στην πισίνα και κάνει κάθε φορά περισσότερα πράγματα. Δεν είναι ακόμα ακριβώς «δελφινάκι» αλλά κοντεύει να γίνει κι έχουν περάσει μόλις 2 μήνες!

Σας έδωσα όλα τα δεδομένα από την πλευρά της μαμάς και όχι των ειδικών: Η γιατρός θεωρεί πως στην ηλικία των 6 μηνών είναι καλό να μην βάλει κανείς ένα βρέφος στην πισίνα με ξένους ανθρώπους. Οι εκπαιδευτές θεωρούν από την άλλη πως αυτή είναι η ιδανική ηλικία για να ξεκινήσει ένα μωρό αυτό το μοναδικό ταξίδι και να αγαπήσει το νερό και την άθληση. Εσείς πρέπει πάνω από όλα να βρείτε ένα κολυμβητήριο που να σας εξασφαλίζει στο μέγιστο δυνατό ότι το παιδί σας δεν θα κινδυνεύσει με κανέναν τρόπο. Να είναι καθαρό και να έχει άριστους εκπαιδευτές. Ένα είναι σίγουρο: Πρέπει να το κάνετε! Θα περάσετε υπέροχα και εσείς αλλά κυρίως το παιδί σας. Θα του κάνετε ένα σπουδαίο δώρο που θα το ακολουθεί για πάντα. Ακόμα κι αν τα βρείτε λίγο δύσκολα την πρώτη μέρα, όπως εμείς, μην απογοητευτείτε. Οι εκπαιδευτές λένε πως δεν υπάρχει κανένα παιδί που δεν εξοικειώθηκε και είμαι σχεδόν σίγουρη πως έχουν δίκιο! 

Υ.Γ. Οι νεότερες έρευνες έχουν δείξει πως τα παιδιά που κάνουν κολύμπι γίνονται εξυπνότερα! 

Δείτε επίσης:
Το πρώτο μπάνιο του μωρού στη θάλασσα

Το πρώτο μπάνιο του μωρού στη θάλασσα

22/06/2016

Τι πρέπει να προσέξετε