Απίστευτο: Την καταναλώνουμε όλοι μας καθημερινά και είναι τόσο εθιστική όσο η κοκαΐνη

Απίστευτο: Την καταναλώνουμε όλοι μας καθημερινά και είναι τόσο εθιστική όσο η κοκαΐνη

17/04/2016

Κι όμως! Η ζάχαρη είναι η νέα κοκαΐνη, προειδοποιούν οι ειδικοί επισημαίνοντας...
ότι ο εθισμός που προκαλεί η γλυκιά ουσία, είναι το ίδιο επικίνδυνη για τον οργανισμό όσο τα ναρκωτικά, το κάπνισμα και το το αλκοόλ.

Την ίδια ώρα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζητά την άμεση επιβολή «φόρου ζάχαρης» προκειμένου να μπει φρένο στην κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων παιδικής παχυσαρκίας τα τελευταία χρόνια, παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ζάχαρη είναι εθιστική και καθορίζει τα τρόφιμα που θα καταναλώσουμε. Ο εθισμός στερεί τον έλεγχο στο άτομο να επιλέγει με βάση το τι είναι θρεπτικό για τον οργανισμό του. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι θα πρέπει οι καταναλωτές να περιορίσουν την κατανάλωση ζάχαρης αλλά και γλυκόζης σε λιγότερο από το 10% των ημερήσιων θερμίδων, τονίζοντας μάλιστα ότι η περαιτέρω μείωση σε λιγότερο από 5% παρέχει πρόσθετα οφέλη, απομακρύνοντας σημαντικά τον κίνδυνο της παχυσαρκίας και της τερηδόνας των δοντιών, που συνδέονται με την υπερκατανάλωσή της. 

Ο διεθνής οργανισμός υπογραμμίζει ότι η ζάχαρη είναι εθιστική και η κατανάλωσή της προκαλεί την επιθυμία για όλο και μεγαλύτερη ποσότητα. 

Όπως αναφέρει στην βρετανική εφημερίδα Daily Mail, η Βρετανή γιατρός Σάλι Νόρτον, ειδική στην απώλεια βάρους, η υπερκατανάλωση ζάχαρης είναι το ίδιο βλαβερή για τον ανθρώπινο οργανισμό όσο τα ναρκωτικά, το αλκοόλ και το κάπνισμα καθώς αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας, διαβήτη τύπου 2 , καρκίνου και καρδιακών παθήσεων. 

Σε διαφορετική έρευνα που πραγματοποίησαν Γάλλοι επιστήμονες σε ποντίκια, το πόρισμα της μελέτης τους εξέπληξε: Τα ποντίκια που είχαν εθιστεί στην κοκαΐνη, επέλεγαν την ζάχαρη αντί της κοκαΐνης για να ικανοποιήσουν τον εθισμό τους!

Δείτε επίσης: